Logo HSB BRf Kusken
Länk till HSB Södra Norrland

2011-06-09: Info om Relining Taptogränd och Reveljgränd

Swoosh AB har fått förtroendet att renovera samtliga avloppsledningar i Era fastigheter på Taptogränd och Reveljgränd, här kommer lite information om oss som företag och vår metod.

SWOOSH AB

Vi är ett privatägt bolag som har sitt säte och huvudkontor i Umeå. Vår verksamhet rör det mesta som har med ett avloppssystem att göra. I våra affärsområden finns förutom personal som jobbar med relining, stora spoloch suglastbilar, vacuumsugbilar, fastighetsspolbussar och TVinspektionsbussar.

Våra kunder är allt från Villaägaren som har fått problem med sitt avlopp till stora kommuner, bygg eller fastighetsbolag och industriföretag. Vi arbetar alltid med den senaste teknologin och samtliga av våra fordon är utrustade med tv-inspektionskameror.

RELINING
Relining är ett samlingsbegrepp som egentligen betyder att vi renoverar avloppsledningar och dagvattenledningar från insidan, dvs utan att riva ut dem och byta ut dem till nya. Det finns några olika metoder av relining i branschen, varav vi använder oss av Dakkimetoden och i vissa fall även av Sacprometoden som är flexibla foder. Vi berättar lite mer om metoderna här nere och vill ni ha mer information går det bra att besöka vår hemsida på www.swooshumea.se eller ringa oss på 090-18 80 80

DaKKI Metoden

Våra arbeten börjar med att vår personal aviserar Er om kommande arbeten. Ni skall även skriva i en fullmakt och fästa på dörren, fullmakten ger oss tillträde till Er bostad med huvudnyckel. Inne i lägenheten täcker vi in tillfartsvägar och arbetsområden med en tjock skyddande täckpapp. Därefter demonterar vi vattenlås under diskbänk och tvättställ, samt tar bort toalettstolen. Avloppsrören rensas sen genom mekanisk slipning så att  avlagringar och rost avlägsnas.

Den mekaniska slipningen är också ett hållfasthetsprov av fastighetens hela spillvattensystem. Slipningen utförs med s.k. slipkättingar i olika dimensioner beroende på rördiameter. När slipningen är genomförd spolas rören med vatten, torkas och granskas med kamera för att säkerställa att rören är rena och hela innan beläggningen påbörjas. Eventuellt genomförs förstärkningar av rören där de bedöms för skadade för att klara beläggningen.

Rören beläggs invändigt under kamerabevakning med en massa av elastisk epoxiharts, (Elasto Coat). Hela beläggningsprocessen kameraövervakas för att säkerställa en jämn och heltäckande beläggning. Beläggningen ger en tät och foglös yta från wc, tvättställ och golvbrunnens anslutning mot golvets tätskikt ända ner till renslucka i källarplan. Med kameratekniken säkerställer vi sedan att hela det invändiga röret är belagt och får rätt mängd Elasto Coat.

Efterföljande dag inspekteras, filmas och dokumenteras beläggningen. Lägenhet och spillvattenrör markeras på filmen så att man vid behov enkelt kan ta fram dokumentationen på varje enskild rörsträcka. DVD och protokoll lämnas över till beställaren.

SKADADE RÖR

Det är inte sällan som vi upptäcker sprickor eller hål i rören. I dessa fall förstärker vi rörledningarna med flexibla foder, som kan liknas vid en epoxifylld armerad strumpa som vrängs in i det gamla röret. På så sätt gjuter vi ett helt nytt plaströr i den gamla skadade rördelen. I vissa fall är skadorna av sådan art, eller rörets utformning sådant att vi inte kan laga ledningen på ett kostnadseffektivt sätt. Då kan det bli tal om att bila upp och byta ut den delen.

ATT BO I LÄGENHETEN UNDER RENOVERINGSTIDEN

Det är inga problem att bo kvar i lägenheten under den tid som vi renoverar Era avlopp, självklart tar vi lite plats under den tid vi befinner oss inne i lägenheten. Vår utrustning bullrar också en del under slip- och beläggningsmomenten, men vår epoxi är i princip luktfri och är inte farlig att inandas. Vi uppskattar om ni plockar undan mattor och saker som står i vägen fram till badrum och kök och plockar ur diskbänksskåp och ev.  toalettskåp. Tänk också på att ni under inga omständigheter får hälla ner något i avloppen under renoveringstiden, då det kan medföra problem i vårt arbete. Det går givetvis bra att använda vattenkranen i köket för matlagning, tandborstning osv. Men då måste ni ställa en skurbytta eller kärl under diskhon så att det inte rinner vatten i avloppet.

På gården står det en dusch och toalettvagn uppställd som ni använder under projekttiden. Vill ni så kan vi ställa in en husvagnstoalett i lägenheten, prata då bara med vår personal på plats. Skulle det uppstå några problem eller om Ni har frågor under projekttiden så går det alltid bra att kontakta vår arbetsledare Emil på 073-824 88 35.

Vi hoppas att Ni inte skall uppleva för stor störning av våra arbeten!

Med vänlig hälsning
Roger Vikström
Swoosh AB

INFO som PDF

Publicerad torsdag 2011-06-09 av Brf Kusken
Taggar: